Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Micul trafic de frontieră şi…

Micul trafic de frontieră şi gripa de tip nou

Micul trafic de la punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, se desfăşoară neperturbat. Asta cu toate că auto rităţile române au anunţat o strategie de control la fron tiere şi cu toate că ţara vecină din nord, Ucraina, a anunţat măsuri stricte în faţa valului de gripă porcină, scrie azi Evenimentul Zilei.E drept, vameşii poartă măşti de protecţie, mănuşi chirurgicale şi pot cere asistenţă medicală, la nevoie. „Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul A/H1N1, lucrătorii verifică atent persoanele care intră în ţară, colaborăm cu spitalul din Sighet, înştiinţăm oamenii de simptome şi le dăm numerele la care să sune”, spune Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Maramureş.

La vamă sunt distribuiţi flu turaşi cu avertismente în ceea ce priveşte criza din Ucraina, unde au decedat 20 de persoane diagnosticate cu gripă nouă.

Totul pentru profit

Aproximativ 2.000 de persoane trec graniţa în ambele sensuri, cu diverse mărfuri. „Ne-am adresat serviciului de grăniceri şi am cerut închiderea punctelor de trecere la frontiera cu Republica Moldova şi România, acolo unde nu există posibilitatea de a efectua un control medico-sanitar”, spune Vladimir Kulis, şeful ad mi nis traţiei re gi onale din Cernăuţi. Totuşi, între Maramureş şi Zakarpatia, pun ctele de trecere a frontierei sunt deschise, iar oamenii ignoră avertismentele şi îşi continuă afacerile.

La Sighet, zeci de oameni îşi aşteaptă rândul la trecerea frontierei. Unii bat şi de şapte-opt ori pe zi acest drum, pentru a merge la 50 de metri dincolo de graniţă, la primul magazin, de unde cumpără tot ce s-ar putea vinde cu profit în România. „Nu mi-e frică de gripă, io am luat şi vaccin. Mi-am pus puloverul la gură, i-am zis şi la şeful ăsta de la vamă să-mi dea o mască de aia, o zis că-mi dă. Nu ştiu de unde se cumpără. Da’ se prinde gripa asta şi de bătrâni?”, se întreabă un septuagenar.

„Ne e frică, dar tot trebuie să mergem în Ucraina”, spune şi un tânăr aflat la volan. „M-am gândit la mască, dar o să stau deoparte la vamă până trece înghesuiala şi trec. Nu pot să trec cu masca în vamă, nu?”, spune o altă femeie în vârstă.

Cu toţii sunt încrezători că ei nu se pot îmbolnăvi. „La noi nu e gripă, e cam la 500 de kilometri de noi”, comentează un sexagenar.

Încăpere pentru izolare

Nici în Vest nu sunt puncte de prim ajutor. „În cazuri speciale, putem pune la dispoziţie o încăpere unde pot fi izolate persoane cu simpomele gripei noi, până vine un medic”, spune Adrian Şaptebani, şeful postului Cenad-Kiszom bor.

www.evz.ro